Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co byste měli mít v cestovní lékárničce ?

13. 3. 2015

Baterka, spínací špendlík, nebo izolační páska. Nejspíš je ve své lékárničce nemáte, ale přitom mohou v krizové situaci zachránit život. Představujeme vám deset netradičních předmětů, které se skutečně vyplatí do lékarničky přidat.

Ať už jde o lékárničku, kterou vozíte v autě, o příruční lékárničku doma, nebo o její cestovní variantu, faktem zůstává, že tahle malá krabička může zachránit život vám nebo vašim blízkým. Je tedy ve vašem vlastním zájmu, aby byla co nejlépe vybavená a v krizové situaci jste v ní našli všechno, co budete potřebovat. O tom, že do lékárničky patří obinadla, náplasti, kysličník, tlakové obvazy, ví i děti školou povinné. Pak ale existují i předměty, které byste v lékárničce nejspíš nečekaly, ale v nouzi mohou být k nezaplacení:
 

1. Baterka


Jen málokdo by umístil do cestovní lékárničky tak typické kempingové vybavení, jakým je baterka. Nicméně uvědomte si, že ne všechna zranění se odehrají ve dne a zjišťovat rozsah poranění, nebo aplikovat obvaz ve tmě, je značně obtížné. Malá baterka v lékárničce vás nijak nezatíží a v krizovém okamžiku vám může být velmi užitečná.
 

2. Dezinfekce rukou


Samozřejmě, že při případné havárii a zastavování tepenného krvácení nebudete přemýšlet o tom, zda byste si neměli nejdříve vydenzifikovat ruce. Při ošetřování menších zranění, kde nehrozí časová prodleva, se ale dezinfekce rukou stává výraznou prevencí komplikací, které by vznikly zanesením bakterií do otevřené rány. Přípravky na dezinfekci rukou se prodávají i v kapesních baleních, které se do lékárničky bez problémů vejdou.
 

3. Tablety na čištění vody


Může vám to připadat jako holý nesmysl, že byste mohli někdy využít tablety na čištění vody, když se přece pohybujete v civilizaci, kde je pitné vody dostatek. Představte si ale situaci, kdy bude mít váš vůz havárii na zcela odlehlém místě, vy budete zranění (nebo bude zraněný a nepohyblivý někdo z vašich spolucestujících) a budete čekat na pomoc, možná i několik dní. Stále vám připadají tablety, které vám opatří zdroj pitné vody, jako zbytečnost?
 

4. Gelový obklad


Gelový obklad, jehož náplň se dá nahřát nebo naopak nachladit, vám pravděpodobně život nezachrání, ale může vám například zachránit dovolenou, když vám uleví od bolesti nataženého svalu, nebo vyvrknutého kotníku.
 

5. Nůžky


Většina lidí razí heslo, že v době, kdy se prodávají nastříhané náplasti i gázy, jsou nůžky v lékárničce naprosto zbytečnou věcí. Stejně tak si však většina z nich neuvědomuje, že zraněnému člověku je potřeba rozstřihnout oblečení, abyste se k ráně dostali.
 

6. Pinzeta


Jen málokdo s sebou vozí v cestovní lékárničce pinzetu, která bývá spíše součástí kosmetického kufříku. Pokud si ji však přibalíte, získáte neocenitelného pomocníka při vytahování třísek, žihadel, trnů a dalších cizích předmětů z pokožky.
 

7. Umělé slzy


Ať už do své lékarničky zakoupíte univerzální oční kapky (například nesmrtelný Ophthalmo Septonex) nebo umělé slzy, určitě tuto položku oceníte v situaci, kdy vám spadne nebo stříkne do oka něco, co tam nemá co dělat. Vypláchnutí a dezinfekce oka by měly být prvními úkony, které provedete.
 

8. Spínací špendlík


Spínací špendlík oceníte, až budete odstraňovat hluboko zapíchnuté třísky a trny, ale i například na uchycení obvazu, bandáže a další nezbytnosti.
 

9. Izolační páska


Může vám to připadat jako absolutně šílená věc, která v lékárničce nemůže najít své uplatnění, ale to je omyl. Izolační páska výborně udrží bandáž na místě, či se dá s její pomocí zafixovat vymknutý kotník.
 

10. Antihistamika


Možná vám připadá zbytečné vozit v lékárničce antihistamika, když vy na alergie netrpíte. Nicméně v okamžiku, kdy se přinatrefíte k prudké alergické reakci například na včelí bodnutí, budete sami sobě gratulovat za svou prozíravost.