Jdi na obsah Jdi na menu
 


CRP test,je lepší si dělat doma nebo u doktora ?

13. 3. 2015

Když mě Feedo (znáte? široký sortiment všeho pro maminky, miminka i větší děti a bezva ceny!) oslovilo, abych otestovala domácí CRP test, neváhala jsem. Zajímavá nabídka od mé oblíbené spolupracující firmy se neodmítá.

Barunka má 2 roky a 3 měsíce a antibiotika měla za svůj život dvakrát – jednou loni v červnu, kdy jí imunitu oslabil úpal a pak už se prostě rozjel strašný kašel a nic nezabíralo. A podruhé letos v zimě – naše malá dáma, která do té doby neměla teplotu vyšší než 37.5 najednou hořela a teploměr nestíhal. A v té chvíli doktorka udělala ve své ordinaci CRP test a nasadila antibiotika – myslím, že nebýt horeček. rozjela by se jí opět nenápadná nemoc a zkoušeli bychom domácí léčbu, takhle jsme to odhalili včas a za dva dny bylo dobře.

V ordinaci byl průběh testu velmi rychlý – řekli jsme Barunce, že to píchne, píchlo to, kapička krve a bylo…

Já osobně proti antibiotikům nic nemám, roky trpím na opravdu nepříjemné a bolestivé záněty močových cest a léčbu pomocí čajíčků, brusinek a jiných dobrot jsem dávno vzdala. Prostě si jdu okamžitě pro antibiotika – jednou jsem čekala přes víkend a skončila jsem se zánětem ledvin.

A když mě začne škrábat v krku, tak to nejdřív zkouším podomácku, pak mi doktorka nasadí Bioparox a za pár dní si dojdu pro antibiotika. Prostě nemám možnost vyležet se a antibiotika zabírají rychle, což je pro mě v současné chvíli zásadní. Ale díky bohu to není moc často.

Ale zpět k testu. Hlavní výhodou domácího CRP testu je, že v době různých epidemií a plných čekáren, si uděláte tento jednoduchý test a během pěti minut test stanoví hladinu C-reaktivního proteinu v krvi (CRP test). Hladina CRP v organizmu je totiž relativně snadno a rychle zjistitelným signálem, zda v těle probíhá infekce a jestli ji způsobují bakterie nebo viry. Zjistíte tedy, jestli jsou antibiotika nutná, jestli se jedná infekci bakteriálního původu, v průběhu léčby můžete sledovat, zda léky zabírají.

 

Pokud máte pocit, že doktor nasazuje antibiotika jako ibalgin, je u něj vždy narváno a z čekárny odcházíte nemocnější, než jste byli, nebo chcete prostě vědět…tak CRP test je pro vás!

V krabičce jsou dva jednorázové testy. My jsme testovali jednou na Barunce a jednou na manželovi.

Ve zkratce – píchnete lancetovým perem do čistého, vydezinfikovaného prstíku/prstu, krev naberete mikropipetkou a smícháte s roztokem, následně kapátkem nakápnete na test a pět minut čekáte, kolik čárek se objeví – zde platí, čím méně čárek, tím lepší.

Průběh testu u Baru: Je to divný pocit vědět, že musíte své dítě píchnout. A to dítě pozná, že si nejste jistí. Byli jsme nervózní, manželovi nešlo zmáčknout lancetové pero dost silně a Baru po chvíli ztratila trpělivost. I když věděla, že to píchne jen trochu, začala plakat a už nechtěla čekat. Chápu ji a naprosto jsme ji nenutili. Zřejmě jsme udělali chybu při nastavování pera, první pokus prostě nevyšel a píchnout nešlo. A upřímně? Když jdu s Baru k její lékařce, vždy předem volám a málokdy je nějak příliš narvaná čekárna. Chodíme k ní s nemocí opravdu málo a zatím jsem vždy měla pocit, že léčbu nasadila správně, nebo jsem subjektivně viděla, že se Baru okamžitě zlepšil zdravotní stav. Takže asi ani do budoucna nebudu na Barborce domácí CRP test praktikovat, je fakt nemocná 1-2x ročně. Přece jen sestra měla celý test hotový během mžiku a Baru to snad ani nezaznamenala.

 

Průběh testu u manžela: Rozhodl se, že se píchne sám, abych jej u toho mohla fotit. A opravdu silně musel mačkat pero, bylo to napínavé a píchnutí ho pak překvapilo, až vyjekl mužné “Auuuuuuu”. Nabral si krev, vše jsme zvládli a za pět minut jsme si ověřili, že je zdravý a antibiotika nepotřebuje. Honza říkal, že to až tak nebolí, ale je divný pocit ubližovat sám sobě, příště bych ho asi tedy mučila já:-D Barunce se to líbilo a nabízela, že tátu píchne ona:-D

  

Náš verdikt: Nejsme až tak nemocná rodina a nejvíc antibiotik asi u nás konzumuji já. A občas se mi udělá lépe, jen je vyzvednu v lékárně – prostě vím, že bude zase dobře. Věřím, že kdybych si doma udělala CRP test a zjistila, že antibiotika nepotřebuji, vyléčila bych se rychleji a fungovalo by to pozitivně na moji psychiku.

Cena domácího CRP testu je na Feedo.cz je 285 Kč a získáte dva jednorázové testy.